vineri, 26 martie 2010

Pasca cu branza si ciocolata

 

Coca:
  • 500 g faina
  • 1 plic drojdie
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • 200 ml lapte 
  • 125 g margarina
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • coaja de lamaie
  • 1 cub ciocolata menaj neagra
  • 1 cub ciocolata menaj alba
  • 50 g alune nesarate
  • o lingurita de miere  
  • 1 albus pentru uns coca inainte de a fi introdusa la cuptor
Umplutura :
  • 500 g branza dulce
  • stafide
  • 3 galbenusuri
  • 125 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilinat
Se amesteca faina cu zaharul si drojdia.
Se separa galbenusurile de albusuri, acestea din urma de bat spuma cu un praf de sare. Intr-un vas se topeste margarina, se adauga laptele si galbenusurile si se amesteca. Se pun esentele si albusurile batute, amestecandu-se pana se incorporeaza. Amestecul lichid se toarna putin cate putin peste amestecul de faina. Atentie! Nu trebuie sa fie nici fierbinte, nici rece, altfel va distruge drojdia. Coca va fi perfecta atunci cand se dezlipeste de pe peretii vasului, posibil sa mai aveti nevoie de putina faina in plus. Dupa ce nu se mai lipeste trebuie sa o framantati 15-20 minute, cu cat mai mult, cu atat va fi mai pufoasa. Apoi faceti o bila pe care o tavaliti pe toate partile in putin ulei. O lasati la dospit intr-un loc ferit de curent pana cand coca isi dubleaza volumul, iar vasul il acoperiti cu un prosop curat. 
Din 2/3 din coca se intinde o foaie rotunda de aproximativ 2 cm grosime.

Se ia forma in care urmeaza sa coaceti pasca si se unge cu margarina sau ulei, apoi se aseaza foaia. Restul de coca se imparte in 3 si se modeleaza fasii lungi pe care le umplem cu bucati marunte de ciocolata si alune: 1 cu ciocolata neagra, 1 cu ciocolata alba si una cu alune. Acestea se impletesc si se pun in forma de copt peste foaia deja aseazata. Se lasa la crescut fara umplutura.
Intre timp se pregateste umplutura, amestecandu-se toate ingredientele. Dupa ce a crescut pasca se adauga umplutura in mijloc si se unge cu un albus batut spuma, apoi se introduce in cuptorul deja incins aproximativ 50 de minute. Se testeaza cu o scobitoare si se lasa la racit in forma. Cand se scoate din cuptor se unge cu miere.

luni, 22 martie 2010

Creier cu ciuperci si crutoane


  • 400 g creier de porc
  • 200 g ciuperci
  • 100 g smantana
  • 1 ceapa mica
  • 10 masline verzi
  • 3 felii de paine
  • 200 g unt
  • 1 pahar vin alb
  • 3 foi de dafin
  • sare
  • piper
Se pun bucatile de creier intr-un bol cu apa rece 15 minute dupa care se curata de pielite. Se fierb la foc mic alaturi de 3 foi de dafin si putina sare, apoi se scot pe o farfurie.

Punem 150 g unt intr-o tigaie, peste care adaugam bucatile de creier. Dupa ce le intoarcem pe cealalta parte, adaugam si ceapa taiata solzisor si ciupercile taiate feliute.

Cand incep legumele sa se inmoaie turnam  paharul de vin, iar dupa 5 minute adaugam smantana si maslinele, apoi condimentam.

Prajim feliile de paine, le ungem cu untul ramas si le taiem cubulete.
Pe o farfurie aranjam creierul si legumele, punem cateva crutoane deasupra si o felie de lamaie.

joi, 18 martie 2010

Piept de pui cu smantana si ciuperci

  • 2 piepti de pui
  • 1 ceapa
  • 300 g ciuperci
  • 400 g smantana
  • 150 g unt
  • 1 pahar de vin alb
  • 1 legatura de marar
  • sare
  • piper
Cei doi piepti de pui se cresteaza si se pun la prajit in unt.

Se intorc pe ambele parti si se lasa pe foc pana se rumenesc. Cand sunt gata se pun si ciupercile intregi, ceapa tocata marunt, iar dupa 5-7 minute se adauga si vinul.

Se acopera cu un capac si se lasa la foc mic 10 minute. Apoi se adauga smantana, amestecand continuu.

Se condimenteaza cu  sare si piper, iar la final punem mararul tocat.

miercuri, 17 martie 2010

Frigarui cu telemea marinata

Telemea marinata:
  • 200g telemea vaca
  • 10 masline
  • 50 ml ulei de masline
  • 1 lingurita oregano
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1/2 lingurita chilli
  • 1 lingurita cimbru
  • 2 catei de usturoi pisati
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • 2 foi de dafin
Se taie telemeaua cubulete , se pune intr-un bol,

se adauga toate ingredientele de mai sus si se amesteca usor, apoi se lasa peste noapte la frigider.


Pentru frigarui:
  • telemea marinata
  • 10 masline  (din bolul cu telemea)
  • 10 rosii cherry
  • 200 g muschi 
Se taie muschiul cubulete, se ia batul pentru frigaruie si se infige cate o componenta!

marți, 16 martie 2010

Prajitura cu morcovi

  • 4 oua
  • 300 g morcovi
  • 250 ml ulei
  • 300 g zahar
  • 2 cani faina
  • 1 plic praf de copt
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1/2 esenta de vanilie
  • un praf de sare
Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt, scortisoara si sarea.
Dam morcovii prin razatoarea mica.
Batem ouale bine, apoi adaugam treptat zaharul, uleiul si esenta de vanilie. Dupa ce se topeste zaharul amestecam cu ingredientele din primul bol. Dupa ce se incorporeaza ingredientele, adaugam si morcovii.

Optional, puteti pune si alune, migdale sau stafide.
Punem o hartie pentru copt intr-o tava de cozonac si rasturnam compozitia.

Apoi introducem in cuptorul incins pentru circa 40 de minute la foc mediu.

Se testeaza cu scobitoarea. Se taie dupa ce s-a racit.

duminică, 14 martie 2010

Calamar pane

  • 500 g calamar
  • 2 oua
  • 100 g pesmet
  • 100 ml ulei
  • 50 g faina
  • 1 pahar de vin alb
  • sare
  • piper
Va recomand sa cumparati deja rondele de calamar, pentru a sari peste procesul de fierbere in multe ape. In caz ca nu procedati asa, trebuie sa-l spalati in mai multe ape, apoi se pune la fiert in apa cu sare si foi de dafin si se spumeaza. Se repeta procedura de 2-3 ori. Cand este fiert se scurge de zeama si se lasa la racit. Rondelele se pun intr-un bol si se adauga peste ele 1 pahar de vin si se lasa cateva ore.

Se bat ouale si se condimenteaza cu sare si piper.
Rondelele de calamar se trec prin faina, apoi prin ou batut, se imbraca in pesmet si se aseaza pe un platou pentru a se zvanta.

In functie de cate minute veti lasa calamarul sa se prajeasca veti obtine rondele usor rumenite sau crocante. Mie-mi plac mai mult cele crocante. Puteti servi cu legume mexicane sau mujdei de usturoi.