marți, 31 iulie 2012

Inghetata de ciocolata cu visine


Pentru o zi calduroasa, o inghetata delicioasa:
  • 400 g frisca
  • 3 linguri cacao neagra
  • 50 g ciocolata cu lapte
  • 200 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 3 oua
  • 1/2 lingura esenta vanilie
  • 250 g visine fara samburi

Incalzim 150 g frisca in care adaugam cele 3 linguri de cacao amestecandu-le pana la primul clocot. Luam de pe foc si punem ciocolata taiata marunt si amestecam pana la omogenizare. Mixam restul de frisca si le amestecam.

Incalzim laptele, adaugam zaharul si un praf de sare.. Luam de pe foc dupa ce se topeste zaharul. Frecam galbenusurile pana se albesc si apoi le adaugam peste lapte. Punem din nou pe foc pana se ingroasa. Turnam peste crema de ciocolata de mai sus si punem si vanilia. Batem albusurile spuma si le amestecam si pe ele.

Punem crema rezultata la congelator timp de doua ore, apoi o scoatem si o mixam 5-10 minute pentru a capata o textura fina, punem visinele printre straturile de inghetata. Lasam la congelator pana ziua urmatoare.

Atentie! Visinele se dezgheata mult mai greu decat inghetata, daca nu vreti sa va racoriti cu ele intregi, le pasati si le amestecati cu toata crema de mai sus. Eu le-am preferat intregi. Am decorat cu cateva frunze proaspete de menta si fulgi de ciocolata.


vineri, 13 iulie 2012

Savarine


De vreo 2-3 saptamani ma straduiesc sa gasesc putin timp sa va impartasesc reteta unor savarine delicioase. Nu m-am inspirat din orice savarine, ci din savarinele Oanei. Nu m-am gandit nicio clipa ca delicioasele prajituri se prepara atat de usor :).

  1. Aluat
  • 6 oua
  • 5 linguri pesmet
  • 2 linguri faina
  • 6 linguri zahar pudra sau 4 linguri zahar tos
  • 1 praf de sare
  • 1 cub unt
    2. Sirop :
  • 600 ml apa
  • 3 linguri whiskey
  • 300 g zahar
   3. Frisca - 400 ml
   4. Decor:
  • dulceata de capsune
  • 2 cubulete de ciocolata cu lapte

Incepem prin a separa ouale, batem albusurile spuma cu praful se sare si cu zaharul, iar dupa ce incorporam si galbenusurile renuntam la mixer si folosim o lingura din lemn pentru a amesteca pesmetul si faina.

Ungem cu unt formele pentru savarine sau tava pentru briose si le umplem cu  compozitie.

Se coc timp de 15-20 minute, primele 5 minute la foc mediu, apoi mic. Trebuie sa se desprinda de pereti  inainte de a scoate tava din cuptor.

Dupa ce se racesc, se intorc si le taiam capacelul.

Facem siropul din ingredintele de la punctul 2. si insiropam savarinele cu el caldut. Apoi trebuie sa le lasam la frigider cateva ore, de preferat peste noapte.
Batem frisca (pastram 2 linguri din ea pentru decor) si umplem fiecare savarina cu ajutorul unui posh.

Pe capacelul fiecarei savarine punem cate o lingurita de dulceata de capsune. Peste cubuletele de ciocolata punem cele 2 linguri de frisca si le topim la cuptorul cu microunde. Le amestecam si decoram savarinele.


Neasteptat de usor, nu?